Gripa

Gripa

Gripa este o boală sezoniera, adică vine in fiecare an. Face parte din grupul Virozelor adică este dată de Virusul Gripal A si B. Diferența dintre Gripă si o Viroza banală este faptul că Gripa are manifestări mult mai zgomotoase, mai grave.

Debutul este brusc, cu febră mare – 39 grd Celsius si peste, este însoțită de starea de curbatura, adică te simți ca bătut. Te dor mușchii, articulatiile iar unii oameni simt o stare de toxicitate in corp, ameteli, piele umflată etc. Fiecare descrie altfel.

Cei mai mulți o ducem „pe picioare” DAR există și Grupe de Risc. Adică oameni care suportă mult mai greu această boală și care pot suferi complicații sau chiar deces 😥. Grupele de Risc sunt: copii foarte mici, până la 1 an, bătrânii, cei peste 70 ani, oamenii care au si alte boli cronice: cancer, alte boli cefac ca imunitatea să fie scăzută: tuberculoza, infectie HIV, sau alte infecții, borelioza etc., boli respiratorii, BPOC de ex., boli de inimă, diabet etc. Dacă ești și bătrân și mai ai si o boală cronică, riscul e cu atât mai mare.

Cum tratăm gripa?!În primul rând stăm acasă si anunțăm medicul de familie MF. Este o boală foarte contagioasă de aceea e bine să ne izolam.Luăm medicamente simptomatice: antiinflamatoare banale, ibuprofen (nurofen), paracetamol, vitamina C – sau un fresh zdravăn cu 2 lămâi, 2 portocale, 1 grapefruit – de la PRIMELE SEMNE DE BOALĂ, nu după 2 zile. Și așteptăm să ne treacă. In apox. 7 zileSe poate lua si Tamiflu si Isoprinosine dar numai la indicația medicului.Încă o dată acesta este tratamentul pentru un pacient/om obișnuit și NU pentru cei din Grupele de Risc. Pe aceștia îi tratează medicul.Nu luăm antibiotice, deși starea fiind atât de neplăcută, suntem tentați.

Ne vaccinam Antigripal ANUAL in lunile Octombrie-Noiembrie ! Dacă ne vaccinam șansele să facem gripă scad foarte mult – 90%- dar în medicină, corpul uman fiind atât de complex, nimic nu este 100%. Vaccinatii, dacă e să facă gripă, vor face o forma mai ușoară.

Close Bitnami banner
Bitnami